Mooie beplanting maakt een ruimtelijk ontwerp écht af. Maar hoe bepaal je welke planten waar moeten komen? Samen met senior landschapsarchitect Lara de Graaf zoomen we in op een beplantingsplan dat we onlangs maakten voor de gemeente Altena: Achter de Schans (fase 1) in Werkendam.
SAB is intensief betrokken bij de ontwikkeling van dit gebied. Eerder maakten we onder andere de locatiestudie, het structuurbeeld en het stedenbouwkundig plan. Het beplantingsplan vormt het sluitstuk van een langjarige samenwerking.
Wat is een beplantingsplan eigenlijk?
“De naam zegt het eigenlijk al: een beplantingsplan is een schematische weergave van welke planten waar worden aangebracht in de buitenruimte.
Typisch voor het plan in Werkendam is de parkachtige ruimte die naar de watergang leidt. Langs de watergang – aan de randen van de wijk – is gekozen voor inheemse soorten zoals wilgen, essen en elzen. Beplanting die hier van nature voorkomt. Binnen de wijk worden ook gecultiveerde soorten toegepast.”

Hoe gaan jullie als landschapsarchitecten te werk bij een beplantingsplan?
“We kijken goed naar de bodem, het landschap en de omgeving. Achter de Schans ligt in een rivierenlandschap op een oeverwal. In zulke landschappen komt vaak fruitteelt voor. Daarom zijn er onder andere fruitbomen en sierkersen toegevoegd.
Vanuit de gemeente bestond de wens om de wijk natuurlijker in te richten en te beheren. We hebben dan ook zorgvuldige afstemming gehad met de beheerafdeling. Bijvoorbeeld over minder frequent maaien, het toepassen van inheemse soorten en het onderhouden van de oevers met een boot. De bewoners zijn vooraf geïnformeerd over de natuurlijke inrichting, zodat er meer begrip is als bijvoorbeeld het gras wat langer blijft staan.”
Wat maakt dít plan nou bijzonder?
“We hebben nagedacht over hoe het plangebied voor zowel mens als dier een fijne plek kan zijn. Een mooi detail van dit plan is de natuurvriendelijke oever aan de noordzijde. Het talud loopt hier heel langzaam op, waardoor verschillende dier- en plantensoorten hier hun leefgebied vinden.”

Meer weten?
Bij SAB kijken we integraal naar elke opgave. Heb je een vraag over groen in de leefomgeving, of werk je aan een plan waarin natuur een plek verdient? Neem gerust contact met ons op.