Steeds meer opdrachtgevers, klein en groot, hebben de wens om de thema’s duurzaamheid en klimaat te verweven in hun ontwikkeling. Nog niet zo lang geleden zag de ruimtelijke ordening deze thema’s nog als moeilijk en beperkend. De actualiteit van de naderende energietransitie en overlast door extreme weersomstandigheden heeft veel gemeentes en opdrachtgevers echter bewust gemaakt van de kansen en mogelijkheden die op dit gebied te behalen zijn en ook behaald dienen te worden. Wij adviseren hen; van het prille begin tot de laatste details.
Stresstest
In 2019 hebben vrijwel alle Nederlandse gemeentes, in opdracht van het Rijk, een stresstest uitgevoerd. Met die test zijn de risico’s op het gebied van hitte, droogte, wateroverlast en de kans op overstromingen in kaart gebracht. De schat aan informatie die daaruit voortkomt staat aan de basis van het duurzaam en klimaatbestendig maken van een (her)ontwikkeling of plan.
Quick scan
Om een duurzaam, klimaatbestendig plan te ontwikkelen, is het belangrijk dat we deze aspecten vanaf het begin meenemen in het proces. Dat kan bijvoorbeeld door middel van een quick scan duurzaamheid en klimaatadaptatie. Met deze quick scan kijken we naar de risico’s (zoals de kans op wateroverlast, hitte, of droogte), maar ook naar de kansen die een plangebied biedt. Kansen op het gebied van ecologie en biodiversiteit, verduurzaming, waterberging, et cetera. De quick scan gaat ook in op het beleid van de plaatselijke gemeente op deze aspecten.
Visie en ambitie
Wanneer de risico’s en kansen van een plangebied helder zijn, gaan wij met opdrachtgevers om tafel om een visie en ambitie op te stellen én concreet te maken. Hoe ambitieus mag het plan zijn? En in welke concrete maatregelen kunnen we die ambitie binnen dit plan vertalen? Elke ontwikkeling vraagt om maatwerk en het zoeken naar de balans tussen de functies die in het plangebied terechtkomen en de duurzaamheidsdoelen die je er wilt bereiken.
Groene invulling: dubbele winst
Hoewel elk plan, zoals gezegd, om maatwerk vraagt, leidt een groene invulling van een ontwikkeling bijna altijd tot winst op meerdere gebieden. Het aanleggen van groene laagte voorkomt wateroverlast én levert natuurwinst op. Waterdoorlatende parkeerplaatsen zorgen voor droge voeten in het plangebied én worden in de zomer minder warm dan asfalt. Een groene woonwijk zorgt ervoor dat mensen meer naar buiten gaan en minder last hebben van depressies én dat de woningen een hogere WOZ-waarde hebben. En zo kunnen we nog wel even doorgaan…
Wilt u meer weten over de quick scan duurzaamheid en klimaatadaptatie of heeft u vragen met betrekking tot duurzaamheid en klimaat rond uw eigen ontwikkeling? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 026-3576911 of e-mail info@sab.nl.