Wie SAB zegt, zegt Edwin. Al ruim 25 jaar is Edwin Harleman een vertrouwd gezicht binnen onze organisatie. Van beginnend jurist tot vakgroephoofd en van vestigingsmanager van SAB Eindhoven tot mede-directeur; Edwin maakte het allemaal mee. Hoe het kan dat SAB na 25 jaar nog steeds zijn favoriete bedrijf is, hoe Edwin de toekomst van de ruimtelijke ordening in Nederland ziet en wat jullie nog niet wisten over Edwin? Je leest het hier.
Pieken en dalen
Net als veel andere sectoren is de ruimtelijke ordening conjunctuurgevoelig. In de jaren ’80 van de vorige eeuw beleefde SAB zware tijden. Toen Edwin in 1996 als jurist bij SAB begon was de weg omhoog ingezet. SAB groeide in rap tempo door en Edwin trad in 2005 toe tot het management als vakgroephoofd van de juristen. In 2008 werd hij vestigingsmanager van onze locatie in Eindhoven, maar enkele jaren later kondigde een nieuwe crisis zich aan. Edwin: “In die jaren hebben we veel mensen moeten laten gaan. Het was een spannende tijd. Andere bureaus vielen om en ik heb me vaak afgevraagd of we het zouden overleven. Gelukkig gebeurde dat wel.”
Inmiddels is Edwin al 10 jaar manager bij SAB, sinds 2019 samen met stedenbouwkundige Arnold Meijer. En omdat het bedrijf weer volop groeit en door ontwikkelt, wordt er naarstig gezocht naar een ondernemende adviseur ter aanvulling van het directieteam.
Hoe blijft het leuk?
Over de vraag hoe 25 jaar werken bij hetzelfde bedrijf leuk blijft, hoeft Edwin niet lang na te denken. “SAB is een heel gaaf bedrijf. Het mooiste aan onze organisatie vind ik de vele vakgebieden die we onder één dak hebben. Ik ben natuurlijk jurist en dat lijkt soms een beetje droog en stoffig, maar dat is slechts een klein stukje van ons vak. Bij SAB heb ik altijd collega’s om me heen die een totaal andere achtergrond hebben. Ecologen die veel weten van natuur, ontwerpers die mooie plannen maken, onderzoekers die uitblinken in hun vakgebied… Het blijft heel boeiend om dagelijks te werken met collega’s die veel weten en van wie ik kan leren. Daarnaast vind ik het erg leuk om als jurist én directeur met 1 been in de inhoud en met 1 been in het managen van onze mensen te staan.”
De ontwikkeling van de ruimtelijke ordening
Klimaatverandering, de energietransitie en de komst van de Omgevingswet zijn een paar termen die het werk in de ruimtelijke ordening nu en in de toekomst flink veranderen. Edwin: “Ons werk is complexer geworden. Je moet veel meer dan voorheen rekening houden met milieuaspecten en natuur heeft een belangrijkere rol gekregen. Het zijn mooie uitdagingen voor ons.” Ook de arbeidsmarkt is flink veranderd. “We beleven nu een enorme krapte. Rond de eeuwwisseling trok het werk enorm aan, maar toen was het nog vrij gemakkelijk om mensen te vinden. Ook nu willen we doorgroeien, vooral om ervoor te zorgen dat elk vakgebied heel robuust is vertegenwoordigd binnen SAB. Maar door de krapte op de arbeidsmarkt moeten we ons erbij neerleggen dat die groei wat langzamer gaat dan we zouden willen.
De man achter de manager
Hoewel zijn enthousiasme voor de ruimtelijke ordening en voor SAB groot is, weet Edwin tijd vrij te maken voor zijn vele hobby’s. Zo is hij in het weekend graag op zijn mountainbike in het bos te vinden en doet hij al jaren vrijwilligerswerk bij het Filmhuis in Dieren. Muziek -in het bijzonder progressive rock- luisteren, verzamelen en spelen is een andere passie van Edwin. En zijn grootste trots? Dat zijn zonder twijfel zijn kinderen. “Inmiddels zijn ze al uit huis, 24 en 22 zijn ze nu. Wat ik nooit had verwacht is dat ze beide op hun eigen manier in de voetsporen van ons als ouders zijn getreden. Onze jongste dochter studeert geschiedenis, zoals haar moeder ook deed. En onze oudste is hard op weg om in mijn vakgebied terecht te komen: ze studeerde landschapsarchitectuur en volgt nu een master climate studies.”
Op naar de toekomst
Edwin kijkt met veel vertrouwen naar de toekomst van de ruimtelijke ordening in Nederland én de toekomst van SAB. “In de ruimtelijke ordening is er altijd iets te doen. Wij Nederlanders houden van ordenen, dat alles er keurig uitziet is en dat alle functies goed zijn verdeeld. Ons team is goed voorbereid op de grote uitdagingen die we voor de komende tijd zien in de ruimtelijke ordening: de energietransitie, natuurinclusief ontwerpen en bouwen én de implementatie van de Omgevingswet. Ik heb er veel zin in om daar samen met ons fantastische team de komende jaren de schouders onder te zetten.”