Als het over de biodiversiteit van Nederland gaat lijkt het misschien moeilijk om niet somber te worden. Gelukkig zien wij dagelijks mooie ontwikkelingen op dit gebied, die ons veel vertrouwen geven in de toekomst van de Nederlandse natuur.
Hoe staan we ervoor?
Op dit moment is het niet best gesteld met de kwaliteit van de natuur in Nederland. Dat komt onder andere door een overvloed aan stikstof, die ervoor zorgt dat bepaalde planten (zoals grassen en brandnetels) andere soorten kunnen overwoekeren. Veel insecten en vogels hebben hier last van. Ook in stedelijk en agrarisch gebied staat de biodiversiteit onder druk.
Hoopvolle ontwikkelingen
Er is veel aandacht voor de natuur. We zien dat partijen de handen ineenslaan om de Nederlandse natuur er weer bovenop te helpen. Gesteund door veel van deze partijen heeft de Vogelbescherming de term “Basiskwaliteit Natuur” in het leven geroepen: een minimale kwaliteit waaraan onze natuur moet voldoen. De Basiskwaliteit Natuur is de inzet van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel en vormt zo een logisch uitgangspunt voor een omgevingsvisie of -plan onder de Omgevingswet. In deze visies en plannen zal dus veel aandacht zijn voor milieufactoren, inrichting en beheervormen die bijdragen aan de natuurkwaliteit in ons land.
Wat doet SAB?
SAB werkt hard aan het verbeteren van de biodiversiteit. Want hoe je het ook wendt of keert; de mens heeft de natuur nodig. De natuur maakt ons gezonder en gelukkiger.
Als ecologen van SAB zetten wij onze kennis en ervaring in om in alle nieuwe ruimtelijke plannen die we maken de natuurlijke elementen te behouden, te versterken, of nieuw aan te leggen. Onze focus ligt vooral op de pijler “Inrichting” van de Basiskwaliteit Natuur, al bieden we ook steeds een doorkijk naar “Beheer en gebruik”.
Omdat SAB zowel landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen als ecologen in dienst heeft, kunnen we deze aandacht voor de natuur gemakkelijk in nieuwe ontwerpen integreren. Onze ontwerpers vragen al vroeg in het proces van nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen om advies van de ecologen.
Concreet hebben we bijvoorbeeld al mooie nieuwbouwwijken ontworpen met wadi’s in de groene ruimte. Bij (hevige) regenbuien lopen de wadi’s vol met water, dat vervolgens rustig kan infiltreren in de bodem. Als het droog is kan de groene ruimte in de wijk gebruikt worden door kinderen om er te spelen. Win-win!
In de zomer van 2020 creëerden we een nieuw leefgebied voor de heikikkers in het plangebied van een nieuwe woonwijk bij Lopik en verhuisden we alle kikkers naar hun nieuwe stek. Voor een nieuwbouwproject met 200 woningen in Winterswijk hanteren we “natuurinclusief” als basisprincipe: we trekken bomenrijen door vanwege hun belang als vliegroute voor vleermuizen, we leggen houtwallen, bloemenweides en bosschages aan en plaatsen nest- en verblijfplaatsen voor huismussen en gierzwaluwen in de nieuw te bouwen woningen.
Samen met opdrachtgevers
Ook steeds meer opdrachtgevers vragen om plannen en ontwerpen waarin het aspect natuur grondig wordt meegenomen. In sommige gemeentes is natuurinclusief ontwerpen al opgenomen in het ruimtelijk beleid. Bijvoorbeeld in de gemeente Ede, waar een uitgebreid puntensysteem wordt gehanteerd om natuurinclusieve elementen in plannen te garanderen.
Wij staan voor de natuur
Hoe klein of groot jullie ontwikkeling ook is: ook wat ons betreft is natuurinclusief de norm. Wij adviseren onze opdrachtgevers over de mogelijkheden die er zijn om de natuur een volwaardige plek te geven in een concrete ontwikkeling. Samen met onze planologen adviseren we gemeentes over het opnemen van de Basiskwaliteit Natuur in hun omgevingsvisie. De praktijk leert dat er altijd kansen en mogelijkheden zijn. Zo dragen we samen met jullie bij aan een goede basiskwaliteit van de natuur in Nederland en werken wij vandaag aan de wereld van morgen.
Wilt u meer weten over natuurinclusief bouwen of bent u op zoek naar de inpassing van biodiversiteit in uw plan. Hiervoor kunt u contact opnemen met een van onze ecologen.