De Raad van State (RvS) zette op 29 mei 2019 een streep door het Programma Aanpak Stikstof (PAS). In haar uitspraak betrok RvS de antwoorden van het Hof van Justitie op prejudiciële vragen. De uitspraak heeft grote gevolgen voor bestemmingsplannen en vergunningen, waarin gebruik is gemaakt van het PAS. Zoals u ongetwijfeld niet ontgaan is, vernietigde RvS hierdoor meerdere bestemmingsplannen en vergunningen.
De vraag is, hoe nu om te gaan met activiteiten die leiden tot stikstofemissies. Kan voor dergelijke activiteiten nog toestemming worden verkregen? De vraag is van groot belang voor zowel overheden als ontwikkelende marktpartijen.
Naar aanleiding van de uitspraak van de RvS is het rekenprogramma Aerius voor langere tijd uit de lucht geweest. Met dit programma kunnen de effecten van ruimtelijke ontwikkelingen op stikstofdepositie worden berekend. Ook heeft de minister op 31 augustus jl. delen van artikel 1.1 en de gehele hoofdstuk 2 uit de Regeling Natuurbescherming geschrapt. In dit geschrapte deel zijn de verwijzingen naar de PAS en de AERIUS-calculator opgenomen. Sinds 16 september is de nieuwe versie van Aerius weer te gebruiken. Naast Aerius gebruiken wij ook Stacks-D om contouren mee te maken en op rekenpunten tot 4 getallen achter de komma door te rekenen. Ook deze methodiek wordt door overheden goedgekeurd. Naast de gebruiksfase rekenen we steeds vaker ook de aanlegfase door.
In de week na het beschikbaar stellen van het programma Aerius hebben de eerste projecten van onze klanten, de bouwvergunning verkregen.
Heeft u ‘stikstofvragen’ dan kunt u contact met ons opnemen via 026 – 3576911 of info@sab.nl.