Hoe wij met elk project bijdragen aan de natuur van Nederland
Bij SAB streven we ernaar om al onze ontwerpen en plannen natuurinclusief in te richten. Daarmee maken we een principiële keuze én zijn we goed voorbereid op de komst van de Omgevingswet. Die wet stelt een gezondere leefomgeving en een goede omgevingskwaliteit centraal en biedt daarmee kansen om natuurinclusief ontwerpen en bouwen te verankeren in beleidsplannen. Hoe wij dat vertalen naar de praktijk? We vertellen het graag.
Natuurinclusiviteit is onze norm
Natuur maakt ons gezonder en gelukkiger. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek en dat ervaren veel mensen ook in de praktijk. Wij vinden dan ook dat je de natuur dichtbij huis moet kunnen ervaren en niet alleen op afstand in een mooi natuurgebied. Daarom ontwikkelden wij de Toolbox natuurinclusief. Deze bevat tientallen natuurinclusieve maatregelen die kansrijk zijn om de natuur te versterken in een ontwerpopgave of ruimtelijke ontwikkeling.
Een van onze ecologen vertelt hoe wij de Toolbox Natuurinclusief inzetten: “We gebruiken de maatregelen uit de toolbox dagelijks bij de ontwerpen en plannen waaraan we werken. Maar we verspreiden onze kennis ook. Wanneer wij met een ontwerpopgave aan de slag gaan, delen wij de natuurinclusieve maatregelen met onze opdrachtgever. Zo kan iedereen zelf al aan de slag met de informatie uit de toolbox”. De toolbox is, kortom, een praktisch hulpmiddel waarmee wij bijdragen aan een goede basiskwaliteit van de natuur in ons land.
Ecologie aan de tekentafel
Bij veel projecten verankeren we thema’s als natuurinclusiviteit, klimaatadaptatie en landschappelijke kwaliteiten in de plannen. Onze ecologen schuiven al vroeg in het proces aan aan de tekentafel. Zij hebben veel ideeën om de levende natuur in een plan in te passen. Dit betekent dat hun inzet veel verder gaat dan het puur toepassen van wat ‘moet’ volgens de wet. Ze denken mee over wat er allemaal mogelijk is. En dat komt ten goede aan de biodiversiteit én aan de leefbaarheid en woonkwaliteit van nieuwe ontwikkelingen.
Praktijkvoorbeeld 1: woonwijk in Winterswijk
Eén van onze projecten waarin natuurinclusiviteit een belangrijk thema is, is het stedenbouwkundig plan voor het laatste deel van de wijk De Rikker in Winterswijk. Stedenbouwkundige Lotte van Veldhuizen licht toe: “De unieke ligging van de wijk in een Nationaal Landschap was voor ons het uitgangspunt voor het ontwerp. Toen we startten met het stedenbouwkundig plan was het meteen duidelijk dat onze landschapsarchitecten, ecologen en milieukundigen een belangrijke plek moesten hebben aan de tekentafel. Samen hebben we een ontwerp gecreëerd waarin de natuurwaarden een grote rol spelen en dat mogelijkheden biedt om het leefgebied voor vogels, insecten en vlinders te verbeteren.” Door onze integrale aanpak staan duurzaamheid, biodiversiteit én klimaatbestendigheid – naast een gevarieerd woningaanbod – nu centraal in het plan.
Praktijkvoorbeeld 2: Elias Beeckmankazerne in Ede
Door natuurinclusiviteit vanaf het begin onderdeel te laten zijn van de planvorming kun je écht een verschil maken voor een locatie. Eerder dit jaar werkte ons team intensief aan een visie op de toekomstige entree van de gebiedsontwikkeling van de Elias Beeckmankazerne in Ede. Stedenbouwkundige Frank Maas: “De samenwerking met een landschapsarchitect, ecoloog en architect zorgde voor een inspirerend ontwerpproces. Het aanwezige landschap vormde het vertrekpunt voor ons ontwerp. Daarmee krijgen natuur en biodiversiteit veel ruimte”. Onze ecoloog vult aan: “Er zijn talloze natuurinclusieve ideeën in het plan verwerkt, zoals het beperken van de footprint van de gebouwen, het gebruik van gevelbeplanting, een vleermuiskelder en de toepassing van beplanting die aantrekkelijk is voor vogels en insecten”. Helaas won onze inzending de prijsvraag niet, maar onze uitmuntende score op de aspecten ‘duurzaamheid’ en ‘natuurinclusiviteit’ maakt ons zeker trots op het resultaat.
Bij SAB staan wij voor de natuur. Wat ons betreft is natuurinclusiviteit de norm. Zo dragen wij bij aan een gezondere leefomgeving en een goede basiskwaliteit van de natuur in ons land.
Wij werken graag samen met jou aan natuurinclusieve ontwerpen en plannen. Heb je vragen of ga je ook graag met ons aan de slag? Neem dan vrijblijvend contact op met Frank Maas of Lotte van Veldhuizen. We helpen jou én de natuur graag verder!